bra skit

Ung Vänster vill ha en offentligt finansierad och offentligt driven skola. Det ger de bästa möjligheterna att stimulera kritiskt och demokratiskt tänkande. Vi kräver att nedskärningarna i kommunerna som genomförts av både högern och socialdemokraterna stoppas och vi kräver mer pengar till kommunerna. Det skulle både garantera en bättre skola och skapa nya arbetstillfällen.

Skolan ska vara avgiftsfri - även när det gäller skolmåltider, kopiering och annat material. Skolan skall omfattas av en lag som garanterar en minimistandard med bland annat max 25 elever i varje klass, gratis läromedel och skoltransporter samt hemspråks- och stödundervisning till alla som behöver det.

Ung Vänster arbetar för en demokratisk skola där eleverna får ett större inflytande över undervisningen. Vi vill avskaffa betygen eftersom betyg skapar konkurrens och ett ensidigt individtänkande. Betyg mäter inte kunskap, utan sätts mer eller mindre godtyckligt av läraren och idag pluggar många bara för betygen. Många avhåller sig därför från att kritisera och ifrågasätta läraren och undervisningen.

Ung Vänster anser att den sociala snedrekryteringen till högskola och universitet måste brytas. Vi kämpar för att studiemedlen skall höjas och vi vill införa studielön. En studielön skulle motivera fler ur arbetarklassen att studera vidare efter gymnasiet. Vi vill att genusperspektivet skall genomsyra all undervisning på universitet och högskolor och satsa mer pengar på kvinnoforskningen. Vi vill också att kårobligatoriet bevaras som en garant för att studenternas intressen tillvaratas.  Vi vill bryta näringslivets inflytande över utbildningen och stoppa marknadsanpassningen av universitet och högskolor.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0