vecka 18

vecka 18(17+1)

Barnet

Barnet är känsligt för ljus, det kan göra olika grimaser, vinka och reagerar på ljud och buffar.

Nu befinner sig hjärnan i ett händelserikt utvecklingsstadium.

Vikt 220 gram.

Mamma

Du kan ha ökat mellan ungefär tre och sex kilo vid det här laget. Det är helt normalt och du kommer att gå upp ännu mer. Det kan kännas konstigt om du är van vid en konstant vikt men viktökning är ett tecken på att allt är som det ska. Bli inte orolig om du tycker att du går upp för lite. En del kvinnor behöver inte gå upp så mycket i vikt för att graviditeten ska utvecklas normalt. Diskutera med din barnmorska.

 

Hos barnmorskan/kontroller

Ultraljud

I vecka 17-20 görs på de flesta kvinnor den ultraljudsundersökning som till vardags brukar benämnas som Rutinultraljud. Naturligtvis är det frivilligt att göra denna undersökning liksom all annan fosterdiagnostik och beslutet är ditt.
Ibland kan du få behöva göra ultraljud även tidigare eller senare beroende vad som behöver kontrolleras vid just din graviditet. 
Vid rutinultraljudet beräknas barnets storlek och utifrån det kan man fastställa tiden för förlossningen. Man tittar även efter om det är ett eller fler barn, var moderkakan sitter och om det finns allvarliga missbildningar. Du och din partner får möjlighet att se barnet på en bildskärm. Ni kanske ser armar, ben, ryggraden och hur hjärtat slår. Det är spännande och många tycker att barnet blir mer verkligt.

Kommentarer
Postat av: SOFIA

Tack sötnos hoppas du får en fin dag KRAM

2010-12-28 @ 12:18:21
URL: http://sofiahanden.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0